Billboardbedrijf JCDecaux Censureert Vrede et Promoot Oorlog

Par David Swanson, VRÉDE, 14 octobre, 2022

L'ONG'World BEYOND War' wilde in de buurt van het NAVO-hoofdkwartier in Brussel vier reclameborden afhuren om vredesboodschappen te afficheren. Het ging om kleine borden bij haltes van het openbaar vervoer. Cliquez ici Je vois que vous savez ce que les ONG ont à faire.

De Amerikaanse vredesorganisatie 'Veterans For Peace' fonctionne de la même manière la ficelle d'étiquettes/étiquettes volantes en carton World Beyond War aan de billboard-campagne. Ze huurden dans Washington DC rencontré le succès een mobiel reclamebord voor het beeld van twee soldaten die elkaar omhelzen. Deze afbeelding kwam pour le premier dans les nouvelles als een muurschildering in Melbourne, gecreëerd door Peter 'CTO' Seaton.

In Brussel werden de billboards echter gecensureerd door JCDecaux, 's werelds grootste buitenreclamebedrijf volgens Wikipédia. De betrokken organisaties werden op de hoogte gesteld via de volgende e-mail :

"Allereerst willen wij u bedanken voor uw interesse in onze publicatiemogelijkheden via onze webgebaseerde plates-formes."

« Zoals vermeld in de voorwaarden op ons aankoopplatform, is niet alle communicatie mogelijk. Er zijn een aantal restrictions: bv. geen religieus gezinde berichten, geen aanstootgevende berichten (zoals geweld, naaktheid, me-too-gerelateerde visuals, …), geen tabak en geen politiek getinte berichten.

"Uw bericht is helaas politiek getint, aangezien het verwijst naar de huidige oorlog tussen Rusland & Oekraïne en kan daarom niet worden geaccepteerd."

"Wij zullen ervoor zorgen dat de betaling die u via het internetplatform heeft gedaan onmiddellijk wordt teruggestort."

“Avec vriendelijke groeten”

« JCDecaux »

Maar de hier aangehaalde reden ter rechtvaardiging van de censuur is moeilijk ernstig te nemen wanneer een paar minuten zoeken op internet het volgende oplevert :

C'est une politique JCDecaux-advertentie die het Frans leger promoot.

C'est une politique JCDecaux-advertentie die het Britse leger promoot.

Il s'agit d'une politique JCDecaux-advertentie die de koningin van het Verenigd Koninkrijk promoot.

C'est une politique JCDecaux-advertentie die een luchtshow promoot waar oorlogsvoorbereidingen bevorderd worden en regeringen dure oorlogswapens kopen.

C'est une politique JCDecaux-advertentie die de aankoop van dure oorlogswapens door een regering looft.

L'idée selon laquelle de grandes réclamations ont été formulées à l'encontre de la censure et d'une autre excuse pour les verzinnen, peut même créer des mots génomiques. World Beyond War heeft bij tal van gelegenheden a rencontré le succès panneau de récupération rencontré pro-vredes- en anti-oorlogsboodschappen bij elk van de belangrijkste rivalen van JCDecaux, waaronder Lamar (zie afbeelding ici),

Effacer le canal (zie afbeelding ici)

https://worldbeyondwar.org/wp-content/uploads/2018/01/billboard-alone.jpg

fr Pattison Outdoor (zie afbeelding ici).

https://worldbeyondwar.org/wp-content/uploads/2017/11/torontosubway.png

Gerry Condon van Veterans For Peace merkt op: "De massamedia staan ​​vol met eenzijdige verhalen en commentaren die meer wapens en oorlog voor Oekraïne ondersteunen, maar wij kunnen niet eens een boodschap l'acheter die vrede en verzoening bevordert. Wij proberen een langere en bredere oorlog tegen te gaan – zelfs een nucleaire oorlog. Onze boodschap est duidelijk : 'Oorlog is niet het antwoord – Onderhandel voor vrede, nu!' Als Veteranen die het bloedbad van de oorlog zelf hebben meegemaakt, maken wij ons zorgen over de jonge soldaten aan beide zijden van dit conflict, die met z'n tienduizenden tegelijk gedood worden en gewond geraken. We weten maar al te goed dat de overlevenden getraumatiserd en voor het leven getekend zullen zijn. Dit zijn bijkomende redenen waarom de oorlog in Oekraïne nu moet eindigen. Wij vragen u te luisteren naar de vétéranen die zeggen 'Genoeg est genoeg - Oorlog est niet het antwoord'. Wij willen dringende, betrouwbare diplomatie die de oorlog in Oekraïne tot een einde brengt, niet nog meer Amerikaanse wapens, advisors en een eindeloze oorlog. En zeker geen nucleaire oorlog.

De censuur toegepast door JCDecaux is niet ongezien. Kleinere bedrijven hebben dezelfde truc al vaak toegepast. Ze beschouwen 'oorlog' als niet-politiek, 'vrede' als politiek, en 'politiek' als onaanvaardbaar. Grote billboardbedrijven accepteren soms pro-vredesboodschappen en soms niet.

En 2019 World Beyond War in Irlande op een censuur die vrijwel zeker meer aandacht genereerde dan de panneaux d'affichage zouden hebben gehad. Ik contacteerde een sales manager bij Clear Channel in Dublin, maar hij treuzelde en rekte en ontweek en treuzelde nog wat meer, totdat ik eindelijk besloot de hint te erkennen. Vervolgens nam ik contact op met een verkoopsdirecteur by JCDecaux. Bij wijze van experiment stuurde ik hem tpetit panneau d'affichage porte. Hij zei dat hij het ene zou aanvaarden, maar het andere zou weigeren. Op de aanvaardbare advertentie stond : "Vrede. Neutralité. Irlande. Op de onaanvaardbare stond : "Amerikaanse troepen weg uit Shannon [luchtmachtbasis in Ierland, nvdr]." De verkoopsdirecteur van JCDecaux vertelde me dat het "bedrijfsbeleid is om geen campagnes te aanvaarden of te laten zien die van religieuze of politiek gevoelige aard zijn".

Misschien hebben we vandaag in Brussel opnieuw te maken meet een problem van “gevoeligheid”. Maar waarom zouden bedrijven die uit zijn op winstmaximalisatie de mogelijkheid hebben om te bepalen wat al of niet "te gevoelig is" voor de openbare ruimte in zogenaamde democratieën ? En, ongeacht van wie de censuur oplegt, waarom moet de vrede gecensureerd worden en niet de oorlog ? Misschien moeten we voor de feettdagen een bord ophangen, waarop iedereen BEEEEP op Aarde wordt gewenst.

 

Soyez sympa! Laissez un commentaire

Votre adresse email n'apparaitra pas. Les champs obligatoires sont marqués *

Articles Relatifs

Notre théorie du changement

Comment mettre fin à la guerre

Défi Move for Peace
Événements anti-guerre
Aidez-nous à grandir

Les petits donateurs nous permettent de continuer

Si vous choisissez de faire une contribution récurrente d'au moins 15 $ par mois, vous pouvez sélectionner un cadeau de remerciement. Nous remercions nos donateurs récurrents sur notre site Internet.

C'est votre chance de réinventer un world beyond war
Boutique WBW
Traduire dans n'importe quelle langue