Billboardbedrijf JCDecaux Censureert Vrede en Promoot Oorlog

David Swanson, VREDE, Oktobar 14, 2022

NVO 'World BEYOND War' wilde in de buurt van het NAVO-hoofdkwartier u Bruxellesu vier reclameborden afhuren om vredesboodschappen te afficheren. Het ging om kleine borden bij haltes van het openbaar vervoer. kliknite ovdje om het beeld te zien dat de NGO wilde gebruiken.

De Amerikaanse vredesorganisatie 'Veterani za mir' werkt samen upoznao World Beyond War aan de billboard-campagne. Ze huurden in Washington DC met succes een mobiel reclamebord voor het beeld van twee soldaten die elkaar omhelzen. Deze afbeelding kwam voor het eerst in het nieuws kao muurschildering u Melbourneu, vodio je Peter 'CTO' Seaton.

U Bruxellesu werden de bilbord echter gecensureerd do JCDecaux, 's werelds grootste buitenreclamebedrijf volgens Wikipedia. De betrokken organisates werden op de hoogte gesteld putem de volgende e-mail:

“Allereerst willen wij u bedanken voor uw interesse in onze publicatiemogelijkheden putem onze webgebaseerde platforme.”

“Zoals vermeld in de voorwaarden op ons aankoopplatform, is niet alle communicatie couldijk. Er zijn een aantal ograničenja: bv. geen religieus gezinde berichten, geen aanstootgevende berichten (zoals geweld, naaktheid, ja-too-gerelateerde visuals, …), geen tabak en geen politiek getinte berichten.”

“Uw bericht is helaas politiek getint, aangezien het verwijst naar de huidige oorlog tussen Rusland & Oekraïne en kan daarom niet worden geaccepteerd.”

“Wij zullen ervoor zorgen dat de betaling die u via het internetplatform heeft gedaan onmiddellijk wordt teruggestort.”

“Met vriendelijke groeten”

“JCDecaux”

Maar de hier aangehaalde reden ter rechtvaardiging van de censuur is moeilijk ernstig te nemen wanneer een paar minute zoeken op internet het volgende oplevert:

Dit is een politieke JCDecaux-advertentie die het Frans leger promoot.

Dit is een politieke JCDecaux-advertentie die het Britse leger promoot.

Ovo je politička JCDecaux-advertentie die de koningin van het Verenigd Koninkrijk promoot.

Dit is een politieke JCDecaux-advertentie die een luchtshow promoot waar oorlogsvoorbereidingen bevorderd worden en regeringen dure oorlogswapens kopen.

Dit is een politieke JCDecaux-advertentie die de aankoop van dure oorlogswapens door een regering looft.

De idee dat grote reclamebedrijven vredesboodschappen gewoonweg censureren en er een of ander excuus za verzinnen, kan evenmin ernstig genomen worden. World Beyond War heeft bij tal van gelegenheden met succes reclamepanelen gehuurd met pro-vredes- en anti-oorlogsboodschappen bij elk van de belangrijkste rivalen van JCDecaux, waaronder Lamar (zie afbeelding hier),

Obriši kanal (zie afbeelding hier)

https://worldbeyondwar.org/wp-content/uploads/2018/01/billboard-alone.jpg

hr Pattison Outdoor (zie afbeelding hier).

https://worldbeyondwar.org/wp-content/uploads/2017/11/torontosubway.png

Gerry Condon van Veterans For Peace merkt op: “De massamedia staan ​​vol met eenzijdige verhalen en commentaren die meer wapens en oorlog voor Oekraïne ondersteunen, maar wij kunnen niet eens een boodschap kupiti die vrede en verzoening bevordert. Wij proberen een langere en bredere oorlog tegen te gaan – zelfs een nucleaire oorlog. Onze boodschap je duidelijk: 'Oorlog is niet het antwoord – Onderhandel voor vrede, nu!' Als veteran die het bloedbad van de oorlog zelf hebben meegemaakt, maken wij ons zorgen over de jonge soldaten aan beide zijden van dit konflikt, die met z'n tienduizenden tegelijk gedood worden en gewond geraken. We weten maar al te goed dat de overlevenden getraumatiseerd en voor het leven getekend zullen zijn. Dit zijn bijkomende redenen waarom de oorlog in Oekraïne nu moet eindigen. Wij vragen u te luisteren naar de veteranen die zeggen 'Genoeg is genoeg – Oorlog is niet het antwoord'. Wij willen dringende, betrouwbare diplomatie die de oorlog in Oekraïne tot een einde brengt, niet nog meer američki wapens, savjetnici en een eindeloze oorlog. En zeker geen nucleaire oorlog.”

De censuur toegepast door JCDecaux is niet ongezien. Kleinere bedrijven hebben dezelfde truc al vaak toegepast. Ze beschouwen 'oorlog' als niet-politiek, 'vrede' als politiek, en 'politiek' als onaanvaardbaar. Grote billboardbedrijven accepteren soms pro-vredesboodschappen en soms niet.

U 2019. botste World Beyond War in Ierland op een censuur die vrijwel zeker meer aandacht genereerde i de bilbordi zouden hebben gehad. Kontaktirao sam menadžera prodaje u Clear Channel-u u Dublinu, rekao sam da je u toku nedjelje i više od toga. Vervolgens nam ik contact op met een verkoopsdirecteur bij JCDecaux. Bij wijze van eksperiment stuurde ik hem tmali billboard-ontwerpen vrata. Hij zei dat hij het ene zou aanvaarden, maar het andere zou weigeren. Op de aanvaardbare advertentie stond: “Vrede. Neutraliteit. Ierland.” Op de onaanvaardbare stond: “Amerikaanse troepen weg uit Shannon [luchtmachtbasis in Ierland, nvdr].” De verkoopsdirecteur van JCDecaux vertelde me dat het “bedrijfsbeleid is om geen campagnes te aanvaarden of te laten zien die van religieuze of politiek gevoelige aard zijn”.

Misschien hebben we vandaag in Brussel opnieuw te maken met een problem van “gevoeligheid”. Maar waarom zouden bedrijven die uit zijn op winstmaximalisatie de mogaoijkheid hebben om te bepalen wat al of niet “te gevoelig is” voor de openbare ruimte in zogenaamde democratieën? En, ongeacht van wie de censuur oplegt, waarom moet de vrede gecensureerd worden en niet de oorlog? Misschien moeten we voor de feestdagen een bord ophangen, waarop iedereen BEEEEP op Aarde wordt gewenst.

 

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Vezani članci

Naša teorija promjene

Kako okončati rat

Move for Peace Challenge
Antiwar Events
Pomozite nam da rastemo

Mali donatori nas vode dalje

Ako odaberete da dajete stalni doprinos od najmanje 15 USD mjesečno, možete odabrati poklon zahvale. Zahvaljujemo se našim stalnim donatorima na našoj web stranici.

Ovo je vaša prilika da ponovo zamislite a world beyond war
WBW Shop
Prevedi na bilo koji jezik